Türkçe:(40 Soru)
Temel Matematik:(40 Soru)
Sosyal Bilimler:(20 Soru)
Fen Bilimleri:(20 Soru)

About Me

Recent Posts

20 Şubat 2020 Perşembe

ARICILIK MALZEMELERİ NELERDİR?

ARICILIK MALZEMELERİ NELERDİR?


Arıcılığa başlama fikriniz varsa arıcılıkta kullanılan temel malzemeleri bilmeniz gerekmektedir .Bu yazımızda hepsini bulabiceksiniz.

KOVAN

Arıcılıkta kullanılan en önemli malzemelerin başında standart çerçeveli kovanlar gelmektedir. Günümüzdeki yapılan modern arıcılıkta yaygın olarak kullanılan Langstroth kovanlardır. Bu kovanlar  ahşap ve Strafor malzemeden yapılmıştır. Seyyar arıcılık için de Langstroth kovanlar tercih edilir.

KOVAN ile ilgili görsel sonucu

ARICI KÖRÜĞÜ

Arıcının koloni kontrolleri sırasında kullandığı, arıları duman salarak  sakinleştiren zararsız hale getiren ve rahatlattığı bir alettir.Paslanmaz çelikten yapılmaktadır.

                    Arıcı Körüğü ile ilgili görsel sonucu



MASKE

Değişik materyallerden farklı tipte maskeler yapılmaktadır. Sadece baş kısmını kapatan ve ya vücudun bel kısmını kapatan maskeler vardır. Ayrıca boydan tulum ve ekli baş maskeler de kullanılır. Maskenin insanı bunaltmayacak hafiflikte ve arıları kızdırmayacak özelliklerde olması lazımdır. Tüylü olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü tüylü maske, hırçın arılar için iyi bir koruyucu değildir. Maskenin teli 3x3 mm çapında gözenekli ve siyah olmalı, görmeyi engellememeli ve rahat giyilmelidir. Bez kısmı beyaz olmalıdır.
                                         ARICI Maske ile ilgili görsel sonucu

MAHMUZ

Çerçevelere temel peteği takarken, madeni tellerin petek izlerine batmasını sağlayan, saplı, dişli bir tekerlekten ibaret araçtır. Pirinçten yapılmıştır. Teli takip eden dişlerin ortası oyuktur. Hafif ateşte ısıtılarak kullanılır.
                                      Mahmuz ile ilgili görsel sonucu

ELDİVEN

İnce deri veya kauçuktan yapılır. Hasat esnasında veya arıların hırçın durumlarında arıya eldivenle bakılabilir.
                 arıcı eldiveni ile ilgili görsel sonucu

EL DEMİRİ

Kovanı açıp kapamada, çerçeveleri yerleştirmede ve çıkarmada, balmumu kazımada ve örtü tahtalarını kaldırmada arıcıya çok faydalı olan küçük bir demir parçasıdır.
                         aARICI EL DEMIRI ile ilgili görsel sonucu


SIR BIÇAĞI

Bal dolu çerçeveleri süzme makinesine koymadan önce gözler üzerindeki sırları almak için kullanılan uzun bir bıçaktır. Çeşitli tipleri vardır. Elektrikli olanları uygulama ve zaman bakımından çok pratiktir.

                        aARICI SIR BICAGI ile ilgili görsel sonucu

ARI FIRÇASI

Bal hasadı yapılırken, arıları çerçeveden süpürerek uzaklaştırmaya yarar. Standart ölçülerde ve yumuşak uzun tüylü olmalıdır. Ayrıca transfer edilmiş gözlerin aşılama kovanlarından alınırken arıları incitmeden ayırmada kullanılır.
              ARI FIRCASI ile ilgili görsel sonucu

ANA ARI IZGARASI

Kuluçkalıkla ballık arasına yerleştirilen, çinko veya paslanmaz çelik telden yapılmış, işçi arıların geçebileceği, ana ve erkek arıların geçemeyeceği bir ızgaradır. Tel aralıkları 0.44 cm'dir.
                    ana arı ızgarası ile ilgili görsel sonucu

ARI KAÇIRAN

Bal hasadında kullanılır. Arıların ballıktan kuluçkalığa inmesine yardımcı olmaktadır.
                  ARI KACIRAN ile ilgili görsel sonucu

ERKEK ARI KAPANI 

Kovan uçma deliği önüne konularak erkek arıların veya yabani arıların kovana girişini önlemek veya ıslah çalışmalarında erkek arıların kovandan çıkarak uçuşunu engelleyen basit bir alettir.

                   erkek arı kapanı ile ilgili görsel sonucu

EŞEK ARI KAPANI


Eşek arılarını ceşitli tuzaklar yoluyla uzaklaştırmak için kullanılır.

                               eşek arı kapanı ile ilgili görsel sonucu


ANA ARI KAFESİ


Ana arısı olmayan kovanlara ana arı nakletmek veya yaşlı ana arıyı değiştirmek için kullanılmaktadır. Dikdörtgen şeklinde olup karşılıklı iki deliğe sahiptir. Boyu 8 cm, eni 4 cm yüksekliği ise 2 cm'dir. Üç odacığın üstleri elek teli ile kapatılmıştır. Her odanın çapı 2,5 cm'dir. İlk iki odaya, içinde ana ile beraber gideceği yerin uzaklığına göre 3-6 genç işçi arı konur. Üçüncü oda kek yeri olup buraya arı keki doldurulur.

                                     anaa arı kafesı ile ilgili görsel sonucu

LARVA KAŞIĞI


Ana arı yetiştiriciliğinde larvaların ana arı yüksüklerine transfer işleminde kullanılan metal veya plastikten yapılmış alettir.

                                   larva kasıgı ile ilgili görsel sonucu


POLEN KAPANI


Değerli bir doğal besin olan poleni elde etmek için kullanılır. Kovan uçuş deliğinin önüne takılır. Tarlacı arılar kovana girerken, arka bacaklarındaki polen taneciğini toplayacak fakat toplayıcı arıya zarar vermeyecek şekilde yapılmıştır. Değişik modelleri vardır. Kovanın uçma deliği önüne yerleştirilen ve ya kovanın altına takılan tipleri geliştirilmiştir. Sürekli olarak kullanıldığında koloniyi zayıflattığı için her arıcıya tavsiye edilmez. Kullanılması, belirli kurallara uymaya ve poleni pazarlama işlerinin düzenlenmesine bağlıdır.

                                   POLEN KAPANI ile ilgili görsel sonucu

PROPOLİS APARATI


Kovanda örtübezi veya örtü tahtasının altına çerçevelerin üstüne konularak arıların taşımış olduğu propolislerin toplandığı aparattır.

                               PROPOLİS APARATI ile ilgili görsel sonucu

Hiç yorum yok:
yorum

Social