Türkçe:(40 Soru)
Temel Matematik:(40 Soru)
Sosyal Bilimler:(20 Soru)
Fen Bilimleri:(20 Soru)

About Me

Recent Posts

22 Şubat 2020 Cumartesi

AVIAN TUBERCULOSIS

Kuş tüberkülozu , iç organlarda granülomatoz lezyonların oluşumu, ilerleyici bir kilo kaybı ve ölüm ile karakterize kronik bir enfeksiyöz hastalıktır. Genellikle küçük bahçelerde yetiştirilen kuşlarda sporadik olarak görülür, hayvanat bahçeleri ve kafesli egzotik kuşlar arasında bir sorundur. 

Kaşeksi, diyare ve tarak derisinin solgunluğu , wattles ve yüz için ilerleyici bir kilo kaybı gözlenir. Parankimal organlar (özellikle karaciğer ve dalak ) genişler ve içinde çeşitli büyüklükteki granülomlar (tüberküller) bulunur. Pulmoner lezyonlar nadiren görülür. 


Etiyolojik ajan , çok esnek ve aside dayanıklı mikroorganizma olan Mybacterium avium 'dur. Sıcaklık değişimlerine , kurutmaya ,pH  değişimlerine neden olur, birçok dezenfektana karşı dayanıklıdır ve yıllarca toprakta hayatta kalır. İnce bağırsak boyunca , tekli veya çoklu alt seröz olarak öne çıkan tüberküller tespit edilir. 

Bazı tüberküllerin nekrotizasyonundan sonra, sürekli olarak  canlı mikrobakterileri dökülen psödodivertikül oluşur. Maddenin iletimi esas olarak kontamine yem , su, çöp ve toprak alımı yoluyla gerçekleştirilir. 
İleri vakalarda , femur veya tibia kemik iliği boyunca tüberküller gözlenebilir. 

Hiç yorum yok:
yorum

Social