Türkçe:(40 Soru)
Temel Matematik:(40 Soru)
Sosyal Bilimler:(20 Soru)
Fen Bilimleri:(20 Soru)

About Me

Recent Posts

22 Şubat 2020 Cumartesi

TAVUKLARDA PARATYPHOID INFECTIONS

Fowl  paratyphoid , evcil kümes hayvanlarında ve diğer birçok kuş veya memeli türünde,  konakçıya özgü olmayan bazı hareketli salmonella serotiplerinin neden olduğu akut veya kronik bir hastalıktır. En yüksek morbidite ve ölüm oranları genellikle kuluçkadan sonraki ilk 2 hafta boyunca gözlenir. Tavuklar uykulu , gözleri kapalı, tüyleri karışmış ve ısı kaynaklarının yakınında gruplanırlar.


Pathoanatomik olarak işaretlenmiş kataral  hemorajik enterit gözlenir.  Genellikle caeca jelatinimsi, fibrinöz, peynir  benzeri eksüda ile doludur. Bu , salmonelloz için karakteristik bulgudur ancak serotiplerin herhangi biri için spesifik değildir 
Caeca'daki enflamatuar fibrinöz eksüda genellikle mukozal kıvrımsal  şeklinde dökümler oluşturur. Etiyolojik ajanlar yaklaşık 10-15 salmonella serotipidir  ve en yaygın izolatlar S. Enteritidis ve S.Typhimurium'dur. Çoğu kanatlı paratifoid organizma , patojenik etkilerinden sorumlu bir endotoksin içerir. 


Küçük tavukların enfeksiyonu karaciğerdeki nekrotik odaklarından keşfedilir.Dışkı kontaminasyonundan  sonra mikroorganizmaların yumurtaya nüfuz etmesiyle ortaya çıkar.  Ajanların iletimi, kontamine bir hayvansal protein kaynağı ( et ve kemik unu vb.) ile  de yapılabilir.  Kemirgenler paratifoid mikroorganizmaların önemli bir rezervuardır. Tedavi inhibe eder , ancak enfeksiyonu ortadan kaldırmaz. Uygun tedavi , uygun bağışıklık geliştirene  kadar ölüm oranını en aza indirir. 

Hiç yorum yok:
yorum

Social