Türkçe:(40 Soru)
Temel Matematik:(40 Soru)
Sosyal Bilimler:(20 Soru)
Fen Bilimleri:(20 Soru)

About Me

Recent Posts

4 Mart 2020 Çarşamba

KRONİK GASTRİTİS

Etiyoloji ve patogenez: Kronik nitelikte aralıklı kusma mukozal histopatolojik değişikliklerin meydana geldiği yangı belirtisidir.Mukozal bariyerin yıkıma maruz kalması,akut gastritislerin komplikasyonu,sindirilmemiş yabancı cisimler, idiopatik sebeplerveya H.felis'e bağlı olarak kronik karakterli gastritisler meydana gelir. Kronik gastritisler mukozanın histopatolojik değişiklikleri olan plazmositik-lenfositik, eozinofilik veya atrofik yapısı göz önüne alınarak sınıflandırılır.
Semptomlar: Kronik nitelikte kusma en belirgin semptomdur.Gıda maddeleri alındıktan bir süre sonra gerçekleşir. Genel durum değişmez. Bazı hayvanlar kustukları gıda maddelerini tekrar yer. Kusma refleksinden hemen sonra sancı belirtileri ortaya çıkar veya hayvan özel pozisyonlar (ön ekstremiteler üzerine çömelme gibi) alır. Kranial abdomen palpasyonunda ağrı, canlı ağırlık kaybı ve dehidratasyon belirgin semptomlardır. 
Tanı: Hematolojik, biyokimyasal, radyolojik,
ultrasonografik muayeneler yapılarak konur. Kontrast radyografi ve midenin boşalmasının izlenmesi gerekir. Ancak endoskopik muayene en kesin tanı yöntemidir. Kusma ile seyreden bütün hastalıklar ile karışır.
Sağaltım: Kronik gastritis sağaltımı H, reseptör antagonistleri, diyet değişiklikleri ve kortikosteroid uygulanılarak yapılır (bakınız mide-bağırsak hastalıklarının sağaltımında kullanılan ilaçlar). Diyet değişikliği olarak pirinç, patates, karbonhidrattan zengin makarna gibi gıdalar, hipoalerjenik nitelikte diyet uygulanır.Protein kaynağı olarak kanatlı eti tercih edilir.

Hiç yorum yok:
yorum

Social