Türkçe:(40 Soru)
Temel Matematik:(40 Soru)
Sosyal Bilimler:(20 Soru)
Fen Bilimleri:(20 Soru)

About Me

Recent Posts

18 Mart 2020 Çarşamba

SUNİ TOHUMLAMA

     SUNİ TOHUMLAMA (REKTO-VAJİNAL)

 Rekto-vajinal teknik, sığırları yapay olarak döllemek için en yaygın kullanılan yöntemdir.  Bu tekniği uygulamak için gereken temel beceriler, mesleki talimat ve denetim altında yaklaşık üç günlük uygulama ile elde edilebilir.  Kendi başınıza daha fazla çalışma ile ek yeterlilik ve güven elde edilecektir.

 Tohumlama işleminin ilk adımı, tohumlanacak hayvanı kısıtlamaktır(zaptı rapt). Sığır döllemek için bir yer seçerken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey vardır: 
 • Hem hayvanın hem de hekimin güvenliği.
 • Kullanım kolaylığı.
 • Olumsuz hava şartlarından korunmak.


        Kateter hazırlanması

  Kanisteri yalnızca tutucuyla tepesinden tutabileceğiniz kadar kaldırın en yüksek noktadan yaklaşık 8 cm. kadar. Kanisterin ya da sapının tankın ağzında 10 saniyeden fazla kalmasına izin vermeyin.
 Sperma Çözülmesi:
a. Cepte Eritme : payeti gömleğinizin cebinde kağıt mendil arasında 3-5 dakika bekletin.
b. Sıcak suda eritme: payeti 32,5 – 35 C° sıcak suda en az 40 saniye bekletin.Payeti temizleyin ve pistoleye takmadan doğru boğa olup olmadığını kontrol edin.Pistole kılıfını paketinin köşesindeki küçük delikten çıkarın. 
Sperma payetini yerleştirmeden önce pistoleyi ısıtın. Sperma pistoleye takıldıktan sonra kıvrımın tam altından ve sağ köşesini düzgünce kesin. Pistole kılıfını payete geçirin, payeti kılıfın ucuna yerleştirin ve yerini sabitleyin. Sperma kılıfın sonuna gelene kadar pistonu iterek pistoleyi kullanıma hazırlayın.

Hazırlanan pistoleyi plastik bir eldiven içerisine ve daha sonra giysinizin içine ineğe uygulamak üzere koyun.


      Kateter Uygulama

 Sol veya sağ elle olmanıza bakılmaksızın, üreme sistemini manipüle etmek için sol elinizi rektumda, döllenme kateterini manipüle etmek için sağ eli kullanmanız önerilir.  Bunun nedeni, ineğin rumeninin karın boşluğunun sol tarafında yer alması ve üreme sistemini hafifçe sağa kaydırmasıdır.  Böylece, sağ elin aksine yolu solunuzla bulmayı ve manipüle etmeyi çok daha kolay bulacaksınız.

 Kalça üzerinde hafif bir masaj  veya tohumlama için yaklaşırken yumuşak konuşulan bir kelime, hayvanı şaşırtmaktan veya şaşırtmaktan kaçınmaya yardımcı olacaktır. Kuyruğu sağ elinizle kaldırın ve rektuma sol elinizdeki yağlanmış veya jellenmiş eldivenle hafifçe masaj yapın. Kuyruğu, tohumlama sürecine müdahale etmeyecek şekilde sol ön kolunuzun arka tarafına yerleştirin.  Parmaklarınızı sivri bir şekilde bir araya getirin ve elinizi bileğe kadar rektuma sokun.

 Fazla dışkı ve kalıntıları gidermek için vulvayı bir kağıt havluyla hafifçe silin. Dışkıyı vulva ve vajinaya bulaştırabilecek veya zorlayabilecek aşırı basınç uygulamamaya dikkat edin. Sol elinizle bir yumruk yapın ve doğrudan vulvanın üzerine bastırın.  Bu, vulva dudaklarını yayacak ve vajinal duvarlara temas etmeden önce kateter ucunu vajinaya birkaç inç sokmak için açık erişim sağlayacaktır. Vajinanın tabanında bulunan üretral açıklık ve idrar kesesine girmekten kaçınmak için kateteri 30º yukarı açıyla yerleştirin. Kateter vajinanın yaklaşık 6 ila 8 inç içerisindeyken, kateterin arkasını biraz düz bir konuma kaldırın ve serviksin dış kısmına temas edene kadar ileri doğru kaydırın. Serviksin ucuyla temas ettiğinde kateterin üzerinde belirgin bir tıkaç hissedilir. Serviksi geçmek biraz zordur bu yüzden manipüle edilerek kateter serviks halkasında geçirilir ve bifurkasyo noktasına kadar gönderilir veya serviksi geçmek yeterli tohumlama için .


 Maksimum üreme verimliliğine ulaşmak için bir ineği döllerken hatırlanması gereken en önemli hususlardan bazıları şunlardır:

 • Nazik olmak. Çok fazla güç kullanmayın.
 • Tohumlama iki aşamalı bir süreçtir. Kateteri servikse götürün ve sonra serviksi kateterin üzerine yerleştirin.
 • Spermi sadece serviks yoluyla corpus uteriye bırakın.
 • işlemi yaparken acele etmeyin.
 

Hiç yorum yok:
yorum

Social