Türkçe:(40 Soru)
Temel Matematik:(40 Soru)
Sosyal Bilimler:(20 Soru)
Fen Bilimleri:(20 Soru)

About Me

Recent Posts

29 Şubat 2020 Cumartesi

DIŞ KULAK YANGISI

ETİYOLOJİ 

Otitis eksterna nadie görülen bir hastalıktır.  Bakteri , mantar,  mikrobakteri ya da artopod enfeksiyonları sonucu gelişebilir. Genel bir cilt hastalığının uzantısı olarak ortaya çıkabilir , neoplazi veya travmaya bağlı olabilir. 
KLİNİK BULGULAR 
Kulak yangısı bulunan kuşlar genellikle kafa sallama , esneme , baş eğme ve ataksi gösterirler. Daha yakın bir inceleme ile seröz , pürülan veya hemorajik bir kulak akıntısının varlığı anlaşılır . Kulak kanalında akıntı materyali olabilir .Kulak çevresinde şişlik ,kızarıklık, tüy dökülmesi ve çoğunlukla kuşun kendisini sürtmesiyle oluşturduğu enfekte doku hasarı görülür. Kulak kanalı ve çevresinde hiperkeratoz olabilir. Bazı kronik olgularda, kulak kanalı daralmış veya kapanmış olabilir. 
TANI
Tanı klinik belirtiler , sitoloji ve kültüre dayanmaktadır .  Kulak kanalı daraldığında 1.9mm'lik den daha kalın ve sert bir endoskop kullanılamadığında görüş zor olacaktır.Tedaviye cevap vermeyen olgularda , hastalık sürecini daha iyi değerlendirmek için biyopsi gerekebilir.
TEDAVİ
Kültür sonucuna göre sistemik ve topikal antibiyotikler , kulak özellikle ağrılı veya şişmiş ise Meloksikam veya başka bir NSAID verilebilir. Salin solüsyonu ile dikkatli şekilde yıkama kulakta biriken eksüdanın çıkarılmasına yardımcı olunabilir , bunda başarılı olunmazsa küretajla kulak kirinin temizlenmesine çalışılır. 

Hiç yorum yok:
yorum

Social