Türkçe:(40 Soru)
Temel Matematik:(40 Soru)
Sosyal Bilimler:(20 Soru)
Fen Bilimleri:(20 Soru)

About Me

Recent Posts

29 Şubat 2020 Cumartesi

KEÇİ CİĞER AĞRISI




            KEÇİ CİĞER AĞRISI

  Özellikle Akdeniz ülkelerinde ve tropik bölgelerde keçilerde görülen akciğer ve plöra yangısıyla karakterize bulaşıcı bir hastalıktır.


          Etiyoloji

   Hastalık etkeni Mikoplazma grubundan mikoplazma mycoides ve mikoplazma capricolum'dur.

 

Keçilerde froti muayenesinde mycoplazma mycoides etkeni


 
Mikroskopta farklı bir görüntü olarak mycoplazma mycoides
        
           Bulaşma 

  Hastalık solunum yolu ile bulaşma görülür. Hastaların ve portürlerin akciğer ve burunlarından gelen eksudatta bol miktarda etken bulunmaktadır. Bunun yanında öksürük ve tıksırık ile bulaşabilir. Bunun dışında bakım beslenme koşullarının kötü olması soğuk, açlık ve diğer stres faktörleri önemli rol oynamaktadır.


          Semptomlar

  Hastalığın kuluçka süresi 5 ile 15 gündür. Başlangıç devresinde 41.3 -42.4 C varan yüksek ateş görülür. Başlangıçta tek tük görülür daha sonra hızla yayılıp tüm sürüde görünür. Yüksek ateşin yanında ağrılı öksürük, hafif sarımtırak kanlı burun akıntısı, solunum güçlüğü ve yüksek nabız gibi bulgular ortaya çıkar. Burun mukozası hiperemiktir. Akciğer oskültasyonunda ıslık sesine benzer sesler ve raller işitilir. Hayvanlarda solunum ağrılıdır, basınçtan dolayı ağrı ve inleme ortaya çıkmaktadır. Kronik durumda diş gıcırtısı, hayvanlar sürünün gerisinde kalır, bağırırlar, genel durum fazla bozulmaz öksürük, iştahta azalma, salya artışı, artritise bağlı topallıklar görülür. Gebelerde yavru atma mortalite %70-90 arasında değişebilir. 

Keçide burun akıntısı



Vücudun birçok yerinde görülen semptomlar
   
           Otopsi
         
  Otopside lezyonlar hastalığın seyir ve hızına göre değişir. Akut olaylarda akciğerlerin orta kısımlarına yerleşmiş hepatize odakları görülür. Lezyonlar peribronşial odakları şeklinde başlar ve bu odaklar yüzlek oldukları zaman, lokal fibrinöz bir şeklindedir. Akciğerlerin kesit yüzlerinde mermerimsi bir görünüm vardır. Bu görünüm mozaik tarzında griden kırmızı değişen renkler bozukluklar gösteriyor akciğerde eksudat birikmiştir. Plöra yaprakları 1 cm'ye kadar kalınlaşmış yapışkan bir kitlesiyle örtülmüş ve göğüs kafesinin iç yüzüne yapışmıştır. Göğüs boşluğunda birkaç litreye varan bir sıvı toplanmıştır. Bronşlar fibrinli bir eksudatla dolmuştur. Lenf düğümleri ve dalak şişkindir. Mükoz zarlarda peteşiyal kanamalar vardır. 



           Tanı 

  Hastalığın özellikle keçilerde görülmesi ve otopsi bulgularına bakılarak. Kesin olarak ise laboratuvar muayenelerinde ELİSA yöntemi yapılarak tanı konur.



       Sağaltım 

   Hastalar ayrılık temiz bir yerde bakıma alınır. İlaç olarak öncelikle Tylosin 10 mg/kg ve Oksitetrasiklin 15 mg/kg gün 3 gün süreyle kullanılır.


            Korunma 

  Hasta hayvanlar sürüden ayrılır. Ölen veya kesilen hayvanların plörasında biriken sıvıda bulaşması engellenmelidir. Aşı uygulaması yapılmalıdır. 


Hiç yorum yok:
yorum

Social