Türkçe:(40 Soru)
Temel Matematik:(40 Soru)
Sosyal Bilimler:(20 Soru)
Fen Bilimleri:(20 Soru)

About Me

Recent Posts

27 Şubat 2020 Perşembe

MİKROFTALMUS

 Bu hastalık konjenital bir anomali şeklinde gelişir ve gözküresinin normalden çok daha küçük gelişimini tanımlar.  Kedi ve köpek yavrularında zaman zaman rastlanmaktadır. Anoftalmi gözküresinin hiç gelişmemesidir. Ancak çoğu olguda az çok göze ilişkin anomalili dokular bulunduğu için pratikte mikroftalmi teriminin kullanımı daha doğrudur. 

  Anomalinin şiddeti değişim gösterebilmektedir.Buna göre görüş kaybı olsa da hâlâ günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecek derecede görüş olması mümkündür. Bazı köpek ırklarında bu ve benzeri anomaliler resesif genetik bir özellik göstermektedir.  

  KLİNİK BELİRTİLER 
 Unilateral hastalarda farklılık hemen hasta sahiplerinin dikkatini çekebilir.  Ancak bilateral hafif olgularda hastanın gözküresi  büyüklüğü kardeşleri ya da akranlarıyla karşılaştırılmalıdır . Bazı köpek yavrularında mikroftalmi ile birlikte şaşılık da izlenebilir. 
  SAĞALTIM 
Hastalığın etkili bir sağaltımı yoktur. Mikroftalmik kedi ve köpeklerden yavru alınmamasına yarar vardır. 
  Mikroftalmus bulunan bazı hayvanlarda gözkapakları içeriye doğru dönüp, oküler yüzeyde sürekli irritasyon oluşturuyorsa , hastanın yaşam kalitesini arttırmak için entropiyum  operasyonu yapılabilir.  

Hiç yorum yok:
yorum

Social