Türkçe:(40 Soru)
Temel Matematik:(40 Soru)
Sosyal Bilimler:(20 Soru)
Fen Bilimleri:(20 Soru)

About Me

Recent Posts

11 Mart 2020 Çarşamba

BUĞDAYGİL YEM BİTKİLERİ

Buğdaygil Yem Bitkilerinin Genel Özellikleri
Yem bitkileri hayvan beslemesinde önemli bir yere sahiptir. Yem bitkileri;hayvanların yeşil ot, kuru ot, silo yemi, tane yem ve yumrulu yem ihtiyaçlarını karşılamak üzere yetiştirilen bitkiler olarak tanımlanabilir. Yem bitkileri sınıflandırılırken; baklagil yem bitkileri ve buğdaygil yem bitkileri olmak üzere iki ana grupta incelenebilir. Bu iki grubun haricinde diğer familyalara bağlı yem bitkileri de bulunmaktadır. Fakat yem
bitkilerinin büyük çoğunluğu baklagil ve buğdaygil yem bitkileri içerisinde yer almaktadır.
Buğdaygil yem bitkilerinin 620 cinsi ve yaklaşık 10000 kadar türü bulunmaktadır. Buğdaygil yem bitkileri yapısal olarak büyük farklılıklara sahiptir. Bu bitkiler arasında elverişsiz koşullar altında (soğuk ve kurak iklim şartlarına dayanıklı) yetiştirilebilen pek çok tür bulunmaktadır. Ülkemizde yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan buğdaygil yem bitkileri ayrık, yumak, brom ve çim türleridir. Buğdaygil yem içerik olarak karbonhidrat bakımındanzengindir ve bu nedenle hayvan
beslenmesinde önemli bir yerleri vardır.Buğdaygil yem bitkileri; çoğunlukla kuru ot, çayır ve mera, silaj bitkisi ve yeşil alan bitkisi olarak değerlendirilir. Buğdaygil yem bitkisi türlerinin büyük çoğunluğunu serin iklim 
koşullarına uyum sağlamıştır.Buğdaygil yem bitkilerinin adaptasyon (yetişme ortamına uyumu) kabiliyetleri 
yüksektir. Tarımsal faaliyetler için uygun olmayan iklim ve toprak şartlarının hakim olduğu doğal meralardaki bitki örtüsün çoğunluğunu buğdaygil yem bitkileri oluşturur.

Buğdaygil yem bitkileri oldukça geniş kullanım alanına sahip olan bitkilerdir. Bu alanlar şunlardır:
• Buğdaygil yem bitkileri insan ve hayvan gıdası olarak kullanılırlar.
• Hayvan yemi olarak kuru ot üretiminde kullanılırlar.
• Hayvan beslemede otlakiye olarak kullanılırlar.
• Silajlık yem olarak kullanılırlar.
• Çayır ve mera yem bitkisi olarak kullanılırlar. Ekim nöbetinde kullanılırlar.
• Yeşil gübre olarak kullanılırlar.
• Bazı buğdaygil yem bitkileri endüstri ve sanatta kullanılırlar.
• Toprak ve su muhafazasında kullanılırlar.
• Toprak yapısını düzeltmede yani toprak ıslahında kullanılırlar.
• Yeşil alan oluşturmada kullanılırlar.
 Bazı buğdaygil yem bitkileri süs bitkisi olarak kullanılırlar.

Buğdaygil Yem Bitkilerinin İklim İstekleri
Buğdaygil yem bitkileri genel olarak; sıcak, kurak ve soğuk şartlara oldukça dayanıklı bitkileridir. Fakat su göllenmesi olan bölgelerde bu duruma karşı
hassastırlar. Buğdaygil yem bitkileri yetiştirme istekleri yönünden serin iklim ve sıcak iklim yem bitkileri olarak ikigrupta incelenebilir. Buğdaygil yem bitkilerinin çoğunluğu serin iklim yem bitkileri içerisinde yer alırlar.
Serin iklim yem bitkileri ilkbaharın erken aylarında gelişmeye başlar ve gelişimleri için günlük ortalama 4°C sıcaklık isterler. Gelişmelerini yaz sıcakları ve kuraklık başlamadan önce tamamlayarak tohumlarını olgunlaştırırlar. Yazın sıcak ve kurak devresini durgun bir halde geçirdikten sonra, sonbahar yağışları ile birlikte yeniden büyümeye başlarlar. Bu büyüme kışın erken donlarına kadar devam eder. Kışı yine durgun halde geçiren serin mevsim yem bitkileri, ilkbaharda havaların ısınması ile birlikte yeniden büyümeye başlarlar.Sıcak iklim yem bitkileri ise büyüme ve gelişmeleri için günlük ortalama 10-12 °C sıcaklık isterler. Büyümeleri sonbahara kadar sürer ve
tohumlarını olgunlaştırdıktan sonra, 
kışın soğuk aylarını durgun bir halde geçirirler.
Buğdaygil Yem Bitkilerinin Toprak İstekleri
Buğdaygil yem bitkileri kumlu ve killi topraklar da dahil olmak üzere her türlü toprakta yetiştirilebilir. Fakat iyi drene edilmiş topraklarda alınacak ürün miktarı daha fazla olur. Tuzlu topraklara orta derecede dayanıklıdırlar. Bu genel özelliklerin yanında; verimsiz, 
taban suyu yüksek, tuzlu, asitli ve su geçirimi düşük toprak şartlarında yetiştirilebilecek türleri de
bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:
yorum

Social