Türkçe:(40 Soru)
Temel Matematik:(40 Soru)
Sosyal Bilimler:(20 Soru)
Fen Bilimleri:(20 Soru)

About Me

Recent Posts

6 Mart 2020 Cuma

KEDİLERİN BESLENMESİ

Doğumdan itibaren gıda alımı önemlidir. Yavru kedi 6-8 haftalık olana kadar anneden süt emer. 3-4 haftalık dönemde yavaş yavaş katı gıda almaya başlar. Kediler sütten kesildikten sonra enerji, protein, vitamin ve
mineral ihtiyaçlarını karşılayan tam ve dengeli bir diyetle beslenmelidir.
Kedide uygun beslenme hayatının tüm döneminde çok önemlidir. Uygun olmadığı zaman oluşan hastalıklar ciddileşir. Kötü beslenme kedinin hayatının bütün dönemlerinde kendini gösterir. Bir kedi yavrusu doğduğunda ortalama 90-140 g gelmektedir. Eğer yavru bu kadar gelmezse anne iyi beslenmemiş demektir. Kedi yavrularına 4. haftadan itibaren ana sütüne ilave olarak kalori ihtiyacını karşılamak ve verilen protein miktarını artırmak için katı besinler ile dışarıdan beslenmeye gidilmelidir. İyi beslenen kedi yavrusunda gözler parlak ve canlıdır. Kalın ve düzgün tüyleri ile sağlıklı görünür.Erkek kedi 9-12 aya kadar büyümeye devam eder. Bu zamanda ortalama 3.5-5 kg arasında değişken ağırlıktadır. Dişilerde ağırlık kazancı 6. ayda yavaşlar ve 9. ayda dişi kedi ortalama 2,5-3,5 kg'a ulaşır.
Kedi Mamaları
Kedilerin seveceği ve onun yaş, ırk ve sağlık durumuna uygun bir mama ile beslenmesi en doğru seçim olacaktır. Kedinizin yaşına, kilosuna, boyutuna, yaşam tarzı ve becerilerine ve özel ihtiyaçlarına göre bilimsel olarak hazırlanmış, besin içeriği ve enerji arasındaki ideal dengeyi koruyarak kedinizin gereksinim duyduğu tüm gerekli besin maddelerini içeren profesyonel mamalarla beslenen kedileriniz çok daha sağlıklı olacaktır.Kaliteli ve profesyonel bir kedi mamasında olması gereken kriterler;
• Deriye sağlık, tüylere parlaklık kazandırmalı,
•Sağlıklı ve kolay sindirilir olmalı,
•Güçlü bir kemik ve eklem yapısı oluşturmalı,
•İçeriğindeki vitamin ve mineraller organizmanın ihtiyaçlarını tam karşılamalı,
• Kasları geliştirmeli ve kuvvetlendirmeli,
• Bağışıklık sistemini güçlendirmeli,yetişkin kediler, çok sayıda üriner sistem problemlerine karşı yatkındır.
Özellikle magnezyumun yüksek seviyeleri üriner kanaldaki pH’ı artırarak kristallerin büyümesine yardım eder. Bundan dolayı kedi mamasındaki magnezyum miktarı düşük olmalıdır.Yaşlı kediler özellikle böbrek problemlerine meyillidir ve fosforun aşırı seviyeleri ileri 
böbrek harabiyetine sebep olur. Bu nedenle kedinize verdiğiniz besinlerdeki fosfor düzeyi yüksek olmamalıdır.Kediler taurine adı verilen bir proteine özel gereksinim duyarlar ve eksikliğinde özellikle kalp ve göz sağlıkları ciddi şekillerde bozulabilir ve
hastalanırlar. Bu proteininkedinizin mamasında bulunmasına mutlaka özen gösteriniz.Besin değeri yüksek ve dengeli olmalıdır.
Premium ve Süper-Premium Mamalar
Hayvan sahiplerinin bu mamaları tercih etmelerinde esas etken bu mamaların daha sağlıklı ve yüksek kaliteli olmasıdır. Süper-premium mamalar yüksek kaliteli içeriklerle birlikte fonksiyonel bileşikleri veya spesifik sağlık faydası olan besinleri içeren mamalardır.
Genel olarak bu ürünlerde besin madde yararlanabilirliği ve sindirilebilirliği yüksek olan kaliteli içerikler kullanılmaktadır.Premium ve süper-premium mamaların çoğu sabit formülasyonlar kullanılarak 
hazırlanmaktadır. Yüksek kaliteli ürünler kullanıldığı, test edilip araştırma sonuçlarına göre üretildiği için bu mamalar diğer mamalara göre daha pahalıdır. Bu mamaların taurin, Omega 3 ve 6 yağ asitleri, doğal bağışıklık sistemini uyarıcı olan beta-glukan, sindirim sistemini olumlu etkileyen selüloz lifleri ve frukto oligo sakkaritler (FOS) içeren kompleks formülükedinizin sağlığı, kondisyonunu ve estetik görünümünü olumlu etkilemelidir. Yavru kedilerde tanelerin yapısı ve boyutları kedilerin kalıcı dişlerine göre ayarlanmalıdır.
Organik ve Doğal Mamalar
Toplam mama satışlarının yalnızca %5'ini
oluşturmaktadır. Pet mamalarında sertifikasyon programı yoktur. Doğal mamalar suni katkı maddeleri (özellikle koruyucular) renklendiriciler ve tatlandırıcılar içermeyecek şekilde formüle edilir. Ayrıca pestitis ve ağır metal kalıntıları taşımazlar. Tokoferol, askorbik asit ve biberiye ekstraktı gibi doğal antioksidanların kombinasyonları kullanılarak korunur. Bunların raf ömrü sentetik antioksidan kullanılanlara göre daha kısadır. Organik ve doğal pet mamaları birlikte ele alınmalarına rağmen “organik“ etiketi ile “doğal“ etiketi eş anlamlı değildir. Organik petmaması doğal terimini karşılarken doğal mamaların hepsinin organik olması 
gerekmemektedir.Organik ürünler, organik tarım esasına göre üretilmiş ürünlerdir. Organik ürünlerin 
tüketiciye ulaşmasına kadar ki tüm süreçlerde kimyasal madde, GDO, hormon ve tarım ürünleri
kullanılmamalıdır. Bu mamalar kedilerin doğal beslenmesine uygun olarak protein değeri yüksek, karbonhidrat değeri düşük olarak üretilmelidir. İçeriği kaliteli, oranları sağlık açısından son derece dengeli, doğal koruyucu maddeler ile korunuyor,renklendirici, kimyasal koruyucu, aroma verici vs. içermiyor olmalı, içerisinde alerjiye neden olan zararlı tahılları barındırıyor olmalıdır. Organik mamalarda taurin başta olmak üzere vitamin oranları gayet iyi ayarlanmalıdır.
Çiğ Mamalar
Çiğ mamaların sağlık üzerine birçok faydası bulunmaktadır. Bunlar immun sistemi iyileştirdiği, yaşama gücünü ve genel sağlığı artırdığı, enerjiyi artırdığı, vücut kokusunu azalttığı ve deri ve tüy sağlığını iyileştirdiği olarak sayılabilir.Çiğ mamalar bir kaç formda bulunmaktadır. Ticari olarak donmuş, hafif pişmiş(pastörize) ya da suyu alınmış yiyecekler mevcuttur. Tahıllar ya da ilave karışımlar ticari 
olarak alınır ve buna çiğ et karıştırılabilir. Çiğ
mamalarda iki önemli endişe vardır. Birincisi 
besinsel olarak yeterliliği, ikincisi ise gıda güvenliğidir. Söz konusu yemlerin besin madde profilleri AAFCO standartları ile karşılaştırıldığında Ca ve P bakımından yetersiz Ca/P oranının tehlikeli boyutlarda düşük olabileceği ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda yüksek 
düzeylerde Zn ve vitamin D içerdiği de görülmüştür.
Gıda güvenliği açısından ise kemiklerin gastrointestinal tıkanma veya perforasyon tehlikesi vardır. En önemli risk ise etin patojenlerle bulaşık olması ve bunun hayvanlar ileinsanlara geçmesine neden olmasıdır.
Eğer çiğ mamaların verilmesi tercih edilirse AAFCO'nunnutrientprofile'ini karşılayan ve yalnızca insanların tüketebileceği kalitedeki ürünler seçilerek risk azaltılmalıdır. Eti hafif derece pişirmek bakteriyel kontaminasyon riskini azaltabilir.Çünkü çoğu gıda kaynaklı patojenler çiğ et ürünlerinin yüzeyinde bulunmaktadır.
Vejeteryan Mamalar
Vejeteryan terimi altında geniş bir diyetsel uygulama vardır.Bitkisel gıdaları ve yumurtayı tüketenlere ovovejeteryanlar, bitkileri ve süt ürünlerini tüketenlere ise laktovejeteryanlar, bitkileri, yumurtayı ve süt ürünlerini tüketenlere ise ovolaktovejeteryanlar denir.En sıkı formu veganizmdir ki bunlar yalnızca bitkisel orjinli gıdaları tüketir, hayvansal kaynaklı hiçbir ürüne diyetlerinde yer vermezler. Kedi sahiplerinin 
hayvanlarına vejeteryanyadavegan mamalar
vermelerinin değişik nedenleri vardır. 
Çoğunlukla, kişisel dini inançlar, etnik endişeler veya sağlıkla ilgili düşüncelerden dolayıdır. Çok az bir kısmı ise kendileri vejeteryan oldukları için hayvanlarına vejeteryan mamalar tercih etmektedir.
Kediler için ticari vejeteryan mamalar mevcuttur.Ancak kediler bazı hayvansal kaynaklı bileşiklere ihtiyaç duymaktadır. Vejeteryan mama formülasyonunda taurin, vitamin A ve araşidonikasit sorun olan spesifik besin maddeleridir. Bu nedenle sentetik formları 
kullanılması gerekmektedir. Yeterli taurin olmadan, kedilerde körlük ve dilatekardiyomiyopati (bir tür kalp hastalığı) gelişebilir.Kedilerin çoğu yemeklerinde oldukça seçicidir. Her ne kadar vegan kedi mamalarını 
tatlandırmak için vegan etlerin ve besinsel mayanın ilave edilmesi kedilerin pek çoğunu yemeye teşvik edecekse de pek çok kedi de özellikle hastalık durumunda mama yemeyi reddedecektir. Uzun süreyle anorektik olan kediler, yoğun veteriner bakım gerektiren ve ciddi bir hastalık olan hepatiklipidoz (yağlı karaciğer sendromu) geliştirmeye yönelik yüksek risk taşımaktadır. Bazı kedilerde daha fazla sabır
gösterilmesi ve etli mamalara alıştırılmaları halinde et ağırlıklı beslenmeden vegan beslenmeye kademeli geçiş yapılması gerekebilir.
Ev Yapımı Mamalar
Ticari olarak üretilen mamaların güvenilir, kolay, ekonomik olmaları nedeniyle çoğu hayvan sahibi tarafından tercih edilmelerine karşın bazıları ise ev yapımı yiyecekleri tercih etmektedir. Ev yapımı diyetleri tercih etmenin değişik nedenleri vardır. Son yıllarda ticari pet mamalarında katkı maddeleri ve sentetik koruyucuların kullanımında artış bazı hayvan 
sahiplerinin ticari ürünleri kullanmaktan kaçınmasına neden olmuştur. Ev yapımı mamalarla beslenmenin başlıca problemi çoğunun besleyiciliğinin ve hatta besin madde içeriğinin yeterince tespit edilememesidir. Genellikle kedi beslemesi denilince mamaların tamamı et ürünlerinden oluşması gerektiği düşülmektedir. Bu nedenle de protein içeriği çok yüksek olmaktadır. Ayrıca Ca/P oranı tersine dönmektedir. Ev yapımı kedi mamalarında yağ kaynakları yetersiz ve dengesizdir. Genellikle vitamin A ve E düzeyleri ile K,Cu,Zn 
düzeyleri yetersiz ve mineral dengesizlik söz konusudur.
Örnek ev maması tarifi:
Kedi Jölesi
3 su bardağı tavuk suyu
5 yemek kaşığı un
1 adet orta boy havuç, doğranmış ve haşlanmış
250 gram pişmiş tavuk ya da balık eti
Hazırlanışı: Ilık tavuk suyuna unu katın ve karıştırın. Dağılmayan un topaklarını sorun 
etmeyin. Sonradan tekrar pişirirken onlar da dağılacaklardır. Karışımı koyu bir krema 
kıvamına gelene kadar yüksek ateşte pişirin. Haşlanmış havucu ve etleri de içine katarak 
mutfak robotunda iyice karıştırın. Soğumaya bırakın. Kediler sıcak ve soğuk yemekten nefret 
ederler.

Hiç yorum yok:
yorum

Social